Domů Aktuality Víc lokálních potravin ve školních jídelnách? Brno s jejich vedoucími řeší, jak na to

Víc lokálních potravin ve školních jídelnách? Brno s jejich vedoucími řeší, jak na to

Publikováno: 18. června 2025

V pondělí kuře na paprice z jihomoravského kuřete, v úterý dušená kapusta z místní kapusty… Co by mohlo přispět k tomu, aby takto vypadalo co nejvíce položek na jídelníčku brněnských školních jídelen, zjišťovalo město během tohoto pololetí v dotazníkovém šetření i na osobních jednáních.

Už začátkem letošního roku rozeslalo město vedoucím školních jídelen základních a mateřských škol dotazník, ve kterém analyzovalo aktuální stav dodavatelů z hlediska lokálnosti a také potřeby a bariéry, které se zvýšením podílu regionální produkce souvisí. „Návratnost dotazníku přesáhla 80 %, vyplnilo nám ho 106 ze 127 oslovených jídelen, což nám velmi pomohlo udělat si ucelený obrázek. Ukázalo se, že už nyní je zhruba 40 % dodavatelů lokálních. A co je ještě lepší, že skoro 80 % jídelen by regionální produkty chtělo využívat častěji. V rámci větší osvěty a propagace bychom byli rádi, kdyby jídelny o využívání lokálních produktů více informovaly ve svých jídelníčcích. Zároveň je ale potřeba posilovat definici pojmu lokální nebo regionální ve smyslu ‚pocházející z našeho regionu‘, nikoli z celého Česka, jak je to dnes často vnímáno,“ podotkla radní města Brna pro oblast školství Irena Matonohová.

Mezi nejčastěji zmiňovanými bariérami se objevoval nedostatek dodavatelů, kteří by byli schopni dodávat v požadovaném objemu, dostupnost produkce jen v určitém období v roce nebo vyšší cena. Jídelnám by pomohl seznam lokálních dodavatelů obsahující nabízené produkty a jejich množství nebo online tržiště.

Aktuálně proběhla schůzka s vedoucími školních jídelen, kteří projevili zájem o více informací. „Na ní jsme jim poskytli zmíněný seznam, který vznikl mimo jiné na podkladu naší nové mapové aplikace Farmáři z regionu. Řešili jsme také další aktivity, které by většímu uplatnění regionální produkce ve školních jídelnách mohly pomoci – například možnost financování vzdělávacích seminářů nebo kurzů vaření, ukázky vaření z lokálních surovin, ale také environmentální vzdělávání pro žáky, které by se zaměřilo na lokální produkci a její význam. Zařadit by se daly například i exkurze přímo na farmy,“ dodala Irena Matonohová.

Na uvedeném setkání zazněla i řada inspirativních příkladů dobré praxe, mezi jinými i ze školní jídelny na nám. Svornosti, kde v zázemí probíhají exkurze a v kuchyni jsou vítáni samotní žáci a žákyně. Brno zároveň připravuje příručku příkladů dobré praxe napříč Českou republikou, kterou zašle všem vedoucím školních jídelen v Brně začátkem školního roku.

Posílení lokální produkce, tedy takové, která vzniká zhruba na území Jihomoravského kraje, ve školním stravování je jednou z aktivit, které mají posílit potravinovou spolupráci v regionu. „Jejím přínosem je silnější ekonomika díky podpoře farmářů a podnikatelů, zkrácení distribučních řetězců a zvýšení konkurenceschopnosti, ale i nižší uhlíková stopa a zdravější krajina,“ vysvětlil zastupitel města Brna Martin Příborský, do jehož agendy spadá strategický rozvoj a metropolitní spolupráce. K tomuto tématu vznikla pracovní skupina se zástupci Magistrátu města Brna, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, místních akčních skupin, Krajské hygienické stanice JMK, Státního zdravotního ústavu a dalších aktérů v území. „Do budoucna bychom chtěli prověřit i další možnosti nad rámec školních jídelen, kde by se ve veřejném stravování mohly uplatnit regionální produkty,“ doplnil Martin Příborský.

Téma potravinové spolupráce Brno řeší díky mezinárodnímu projektu MECOG-CE, v jehož čele dokonce stojí. V jeho rámci se scházejí zástupci evropských měst, metropolitních oblastí nebo třeba univerzit, přinášejí si inspiraci v podobě úspěšných řešení ze své domoviny a ta následně přebírají jiné metropolitní oblasti k otestování. Předobrazem fungující potravinové spolupráce se pro Brno stal Turín se svými potravinovými čtvrtěmi. Více se o projektu MECOG-CE, podpořeném z fondů Evropské unie skrze program nadnárodní a meziregionální spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE, dozvíte zde.

Více o potravinová spolupráci v Brněnské metropolitní oblasti na stránce Podpora lokální produkce.

Zdroj: Tiskové středisko MMB

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Zaregistrujte svou e-mailovou adresu k pravidelnému odběru aktuálních informací z Brněnské metropolitní oblasti.

Kontaktní údaje

Oddělení řízení ITI a metropolitní spolupráce

Magistrát města Brna
Husova 12, 601 67 Brno
Máte nějaký nápad, jak zlepšit Brněnskou metropolitní oblast?
Nenašli jste, co jste hledali?
Chcete na stáž?
Nastavení cookies Zásady používání souborů cookies