Domů Spolupráce Podpora lokální produkce

Podpora lokální produkce v Brněnské metropolitní oblasti

Téma potravinové spolupráce na úrovni Brněnské metropolitní oblasti nebylo dosud ukotvené a systematicky uchopené. V území již probíhaly různé aktivity zaměřené na podporu lokálních potravin, avšak tyto nezahrnovaly ve větší míře město Brno, které je centrem metropolitní oblasti. Metropolitní úroveň je tak ideální k realizaci spolupráce v oblasti produkce, distribuce a spotřeby potravin. A to především z důvodu přítomnosti velkého množství aktérů zajímajících se o původ a kvalitu potravin či existenci velkého množství místních producentů v návaznosti na město Brno jako centrum spotřeby.   

Evropským i národním trendem je zvyšující se zájem spotřebitelů o zdravé a lokální potraviny, poptávka a spotřeba lokálních a biopotravin má každoroční růst v řádu procent. Inspirací pro řešení tématu potravinové spolupráce byly převážně Potravinové čtvrti fungující v Metropolitní městě Turín. Ty byly zkoumány v rámci projektu MECOG-CE, díky němuž se tak téma potravinové spolupráce v BMO nově posunulo na metropolitní úroveň. 

Ukazuje se, že řešení tématu podpory lokální produkce, distribuce a spotřeby přináší mnohé výhody, které mají pozitivní vliv na dané území. Mezi hlavní smysly potravinové spolupráce v BMO patří

K využití těchto přínosů je zapotřebí mnohostranná spolupráce mezi městem Brnem, Jihomoravským krajem a dalšími institucemi věnujícími se dané problematice (místní akční skupiny, neziskové organizace, zemědělci). V BMO se nachází mnoho takovýchto aktérů, kteří se chtějí podílet na daném tématu. Brno jako centrum spotřeby například může zajistit potřebný odbyt a logistickou základnu, zatímco Jihomoravský kraj strategicky podporuje venkovské oblasti. Cílem je proto propojit městské a venkovské zájmy.  

Brněnská metropolitní oblast je tak nejlepší platformou pro tuto spolupráci, protože spojuje městské jádro s přilehlými obcemi a umožňuje koordinovanou spolupráci v rámci daného tématu.  

Pro vhled do problematiky na metropolitní úrovni byla nejprve zpracována Analýza potravinové spolupráce v Brněnské metropolitní oblasti za účelem identifikace potenciálu a možností rozvoje tohoto tématu. Zaměřila se na identifikaci produkce, zemědělských subjektů a dalších klíčových aktérů v území. Výsledky analýzy poskytují základ pro formulaci konkrétních kroků pro zlepšení spolupráce v oblasti produkce, distribuce a spotřeby potravin v regionu. 

Na základě výsledků se všichni aktéři v území v rámci společného setkání shodli, že je důležitá koordinace a informování v tomto tématu, což by podporovalo spolupráci mezi Brnem, Jihomoravským krajem, místními akčními skupinami, okolními obcemi a dalšími partnery. Primární aktivitou je tedy společná spolupráce a její koordinace jako taková. Setkání se zaměřilo zároveň na prioritizaci témat do budoucna. Mezi tři prioritizovaná témata patří:  

Od začátku roku 2025 pak fungují pod vedením města Brna dvě pracovní skupiny. Ta první se soustředí na primární aktivitu, tedy na koordinaci potravinové spolupráce a informování mezi aktéry. Této skupiny se účastní stakeholdeři z řad města Brna, Jihomoravského kraje, místních akčních skupin, neziskových organizací či zemědělců. Úkolem pracovní skupiny je koordinace aktivit v oblasti potravinové spolupráce či osvěta a rozvoj tématu mezi širokou a odbornou veřejností. Pracovní skupina například připravuje osvětové aktivity k podpoře využívání lokální produkce. 

Druhá pracovní skupina se zaměřuje na využívání lokálních potravin ve veřejném stravování a je složena ze zástupců města Brna, Jihomoravského kraje, krajské hygienické stanice, Státního zdravotního ústavu či místních akčních skupin. Úkolem pracovní skupiny je usilovat o větší uplatňování lokální produkce ve veřejném stravování, s důrazem na školní stravování. K zjištění aktuálního stavu bylo vytvořeno a distribuováno dotazníkové šetření cílené na vedoucí školních jídelen. Výsledky ukázaly využívání lokální produkce zhruba ve třetině případů, slabou stránkou je však nízké informování o jejich uplatňování – aktivně o tom informuje zhruba desetina respondentů. V rámci veřejného stravování proto bude probíhat systematická práce s vedoucími školních jídelen, abychom jim pomohli s častějším používáním lokální produkce ve školních kuchyních. S vedoucími již proběhlo první setkání, které si kladlo za cíl prodiskutovat společně možné budoucí aktivity.

Mapová aplikace “Farmáři z regionu” 

Prvním veřejným výstupem potravinové spolupráce je mapová aplikace Farmáři z regionu, která představuje pomůcku pro všechny, kdo chtějí nakupovat kvalitně, lokálně a zodpovědně. V interaktivní mapě lze filtrovat zemědělce podle druhu produkce (ovoce, maso, marmelády, víno apod.) i podle distribuce (e-shop, rozvoz, prodej ze dvora…). Zvlášť je možné vyhledat i bio produkci. Nabízí také informace o možnostech agroturistiky a ubytování u farmářů. Karta každého farmáře obsahuje také kontaktní informace včetně odkazu na web.  

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Zaregistrujte svou e-mailovou adresu k pravidelnému odběru aktuálních informací z Brněnské metropolitní oblasti.

Kontaktní údaje

Oddělení řízení ITI a metropolitní spolupráce

Magistrát města Brna
Husova 12, 601 67 Brno
Máte nějaký nápad, jak zlepšit Brněnskou metropolitní oblast?
Nenašli jste, co jste hledali?
Chcete na stáž?
Nastavení cookies Zásady používání souborů cookies