Téma potravinové spolupráce na úrovni Brněnské metropolitní oblasti nebylo dosud ukotvené a systematicky uchopené. V území již probíhaly různé aktivity zaměřené na podporu lokálních potravin, avšak tyto nezahrnovaly ve větší míře město Brno, které je centrem metropolitní oblasti. Metropolitní úroveň je tak ideální k realizaci spolupráce v oblasti produkce, distribuce a spotřeby potravin. A to především z důvodu přítomnosti velkého množství aktérů zajímajících se o původ a kvalitu potravin či existenci velkého množství místních producentů v návaznosti na město Brno jako centrum spotřeby.
Evropským i národním trendem je zvyšující se zájem spotřebitelů o zdravé a lokální potraviny, poptávka a spotřeba lokálních a biopotravin má každoroční růst v řádu procent. Inspirací pro řešení tématu potravinové spolupráce byly převážně Potravinové čtvrti fungující v Metropolitní městě Turín. Ty byly zkoumány v rámci projektu MECOG-CE, díky němuž se tak téma potravinové spolupráce v BMO nově posunulo na metropolitní úroveň.
Ukazuje se, že řešení tématu podpory lokální produkce, distribuce a spotřeby přináší mnohé výhody, které mají pozitivní vliv na dané území. Mezi hlavní smysly potravinové spolupráce v BMO patří:
K využití těchto přínosů je zapotřebí mnohostranná spolupráce mezi městem Brnem, Jihomoravským krajem a dalšími institucemi věnujícími se dané problematice (místní akční skupiny, neziskové organizace, zemědělci). V BMO se nachází mnoho takovýchto aktérů, kteří se chtějí podílet na daném tématu. Brno jako centrum spotřeby například může zajistit potřebný odbyt a logistickou základnu, zatímco Jihomoravský kraj strategicky podporuje venkovské oblasti. Cílem je proto propojit městské a venkovské zájmy.
Brněnská metropolitní oblast je tak nejlepší platformou pro tuto spolupráci, protože spojuje městské jádro s přilehlými obcemi a umožňuje koordinovanou spolupráci v rámci daného tématu.
Pro vhled do problematiky na metropolitní úrovni byla nejprve zpracována Analýza potravinové spolupráce v Brněnské metropolitní oblasti za účelem identifikace potenciálu a možností rozvoje tohoto tématu. Zaměřila se na identifikaci produkce, zemědělských subjektů a dalších klíčových aktérů v území. Výsledky analýzy poskytují základ pro formulaci konkrétních kroků pro zlepšení spolupráce v oblasti produkce, distribuce a spotřeby potravin v regionu.
Na základě výsledků se všichni aktéři v území v rámci společného setkání shodli, že je důležitá koordinace a informování v tomto tématu, což by podporovalo spolupráci mezi Brnem, Jihomoravským krajem, místními akčními skupinami, okolními obcemi a dalšími partnery. Primární aktivitou je tedy společná spolupráce a její koordinace jako taková. Setkání se zaměřilo zároveň na prioritizaci témat do budoucna. Mezi tři prioritizovaná témata patří:
Od začátku roku 2025 pak fungují pod vedením města Brna dvě pracovní skupiny. Ta první se soustředí na primární aktivitu, tedy na koordinaci potravinové spolupráce a informování mezi aktéry. Této skupiny se účastní stakeholdeři z řad města Brna, Jihomoravského kraje, místních akčních skupin, neziskových organizací či zemědělců. Úkolem pracovní skupiny je koordinace aktivit v oblasti potravinové spolupráce či osvěta a rozvoj tématu mezi širokou a odbornou veřejností. Pracovní skupina například připravuje osvětové aktivity k podpoře využívání lokální produkce.
Druhá pracovní skupina se zaměřuje na využívání lokálních potravin ve veřejném stravování a je složena ze zástupců města Brna, Jihomoravského kraje, krajské hygienické stanice, Státního zdravotního ústavu či místních akčních skupin. Úkolem pracovní skupiny je usilovat o větší uplatňování lokální produkce ve veřejném stravování, s důrazem na školní stravování. K zjištění aktuálního stavu bylo vytvořeno a distribuováno dotazníkové šetření cílené na vedoucí školních jídelen. Výsledky ukázaly využívání lokální produkce zhruba ve třetině případů, slabou stránkou je však nízké informování o jejich uplatňování – aktivně o tom informuje zhruba desetina respondentů. V rámci veřejného stravování proto bude probíhat systematická práce s vedoucími školních jídelen, abychom jim pomohli s častějším používáním lokální produkce ve školních kuchyních. S vedoucími již proběhlo první setkání, které si kladlo za cíl prodiskutovat společně možné budoucí aktivity.
Mapová aplikace “Farmáři z regionu”
Prvním veřejným výstupem potravinové spolupráce je mapová aplikace Farmáři z regionu, která představuje pomůcku pro všechny, kdo chtějí nakupovat kvalitně, lokálně a zodpovědně. V interaktivní mapě lze filtrovat zemědělce podle druhu produkce (ovoce, maso, marmelády, víno apod.) i podle distribuce (e-shop, rozvoz, prodej ze dvora…). Zvlášť je možné vyhledat i bio produkci. Nabízí také informace o možnostech agroturistiky a ubytování u farmářů. Karta každého farmáře obsahuje také kontaktní informace včetně odkazu na web.
Zaregistrujte svou e-mailovou adresu k pravidelnému odběru aktuálních informací z Brněnské metropolitní oblasti.