Máme za sebou úspěšnou konferenci k přínosům metropolitní spolupráce!

Ve čtvrtek 20. srpna 2020 se v prostorách hotelu Atlantis Brno uskutečnila konference Přínosy metropolitní spolupráce pro obce, regiony a stát. Konference se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Ing. Kláry Dostálové, ministra vnitra Jana Hamáčka, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka, předsedy Svazu měst a obcí ČR Mgr. Františka Lukla, předsedy Asociace krajů ČR MUDr. Jiřího Běhounka a rektora Masarykovy univerzity prof. MUDr. Martina Bareše, Ph.D. Hlavním cílem konference bylo společně s odborníky a politickými zástupci dotčených ministerstev, krajů, měst a obcí konkrétně a srozumitelně pojmenovat globální i lokální přínosy a specifika metropolitní spolupráce v ČR. Konference vyzdvihla pozitivní zkušenosti s implementací nástroje ITI na úrovni metropolitních oblastí a aglomerací a přínosy metropolitní spolupráce z ekonomického, geografického, sociálního a správního hlediska.

Konferenci předcházelo jednání komory primátorů statutárních měst Svazu měst a obcí ČR, které vyvrcholilo podpisem deklarace, jež definuje základní požadavky k budoucnosti a institucionalizaci metropolitní spolupráce v České republice. Města se tak zavázala aktivně prosazovat myšlenku metropolitní spolupráce s cílem vyjednat pro její rozvoj co nejlepší podmínky. Společný dokument je určen Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, Ministerstvu vnitra ČR a dalším národním orgánům, které mají v gesci územní rozvoj. Tiskovou zprávu k podpisu deklarace naleznete zde.

Veškeré výstupy z konference naleznete během tohoto týdne na našem webu. Výstupy konference jsme sdíleli i na twitteru pod hastagem  #jednejmetropolitne.

Na úvod konference jsme v celosvětové premiéře promítli animované video, které se snaží zjednodušenou a srozumitelnou formou ukázat pokrok v rozvoji, kterého Brněnská metropolitní oblast v průběhu posledních let dosáhla. Co na něj říkáte? 😊 👇

 

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru